Kasze
Kasza jaglana
Wyprodukowana z ekologicznego prosa uprawianego bez
stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin i nawozów
sztucznych. Wszystkie etapy produkcji tj. zarówno uprawa prosa jak i jego
przygotowanie do przerobu oraz sam przerób odbywają się na miejscu w naszym
gospodarstwie. Kasza jaglana należy do produktów najmniej przetworzonych, a
więc najzdrowszych. Wszystkie cenne właściwości zostają zachowane w procesie
powstawania. Nie zawiera glutenu, przez
co nadaje się jako składnik diety bezglutenowej. Kasza jaglana zawiera 10–14%
białka oraz sole mineralne (fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom).
Odznacza się też dużą zawartością krzemionki.
Zawiera też około 59% skrobi i
4,5% tłuszczu surowego. To właśnie obecność tłuszczu powoduje, że kasza jaglana
powinna być spożywana w krótkim czasie od jej wyprodukowania, ponieważ w
przeciwnym wypadku jełczejący tłuszcz będzie powodował gorzknienie kaszy, co
będzie świadczyć o zbyt długim przechowywaniu. Świeżo obłuszczona kasza
charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnie miodowym aromatem. Kasze w naszym gospodarstwie robimy
na bieżąco raz w tygodniu, dzięki czemu jest zawsze świeża i nie posiada
goryczki.
Dostępne opakowania: 1 kg
Kasza gryczana - "biała" niepalona
Wyprodukowana z ekologicznej gryki uprawianej, bez
stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin i nawozów
sztucznych. Wszystkie etapy produkcji
tj. zarówno uprawa gryki jak i jej przygotowanie do przerobu oraz sam przerób
odbywają się na miejscu w naszym gospodarstwie. Nasza kasza w
przeciwieństwie do kaszy palonej (prażonej) jest bardziej delikatna i łagodna w
smaku i aromacie. Niepalona kasza należy do produktów najmniej przetworzonych,
a więc najzdrowszych. Wszystkie cenne właściwości zostają zachowane w procesie
jej powstawania. Jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera unikatowe aminokwasy egzogenne –
zwłaszcza w lizynę. Jest też bogatym źródłem: fosforu, wapnia, magnezu, potasu
oraz mikroelementów i witamin zwłaszcza z grupy B. Kasza produkowana
jest na bieżąco raz w tygodniu, w miarę zapotrzebowania co zapewnia jej
świeżość i wysoką wartość odżywczą, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w
przypadku kaszy białej.
Dostępne opakowania: 1 kg
Treść niniejszego opracowania ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych, ani form terapii bez konsultacji lekarskiej. Wszelkie decyzje w wyżej wymienionych kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Autorzy niniejszej strony internetowej, ani osoby współpracujące, nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji na niej zawartych.