Kasze - Skarby Natury z Zabłocia

Przejdź do treści
Kasze
Kasza jaglana
Wyprodukowana z ekologicznego prosa uprawianego bez stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Wszystkie etapy produkcji tj. zarówno uprawa prosa jak i jego przygotowanie do przerobu oraz sam przerób odbywają się na miejscu w naszym gospodarstwie. Kasza jaglana należy do produktów najmniej przetworzonych, a więc najzdrowszych. Wszystkie cenne właściwości zostają zachowane w procesie powstawania.  Nie zawiera glutenu, przez co nadaje się jako składnik diety bezglutenowej. Kasza jaglana zawiera 10–14% białka oraz sole mineralne (fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom). Odznacza się też dużą zawartością krzemionki. Zawiera też około  59% skrobi i 4,5% tłuszczu surowego. To właśnie obecność tłuszczu powoduje, że kasza jaglana powinna być spożywana w krótkim czasie od jej wyprodukowania, ponieważ w przeciwnym wypadku jełczejący tłuszcz będzie powodował gorzknienie kaszy, co będzie świadczyć o zbyt długim przechowywaniu. Świeżo obłuszczona kasza charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnie miodowym  aromatem. Kasze w naszym gospodarstwie robimy na bieżąco raz w tygodniu, dzięki czemu jest zawsze świeża i nie posiada goryczki.


Dostępne opakowania: 1 kg
Kasza gryczana - "biała" niepalona
Wyprodukowana z ekologicznej gryki uprawianej, bez stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych.  Wszystkie etapy produkcji tj. zarówno uprawa gryki jak i jej przygotowanie do przerobu oraz sam przerób odbywają się na miejscu w naszym gospodarstwie. Nasza kasza w przeciwieństwie do kaszy palonej (prażonej) jest bardziej delikatna i łagodna w smaku i aromacie. Niepalona kasza należy do produktów najmniej przetworzonych, a więc najzdrowszych. Wszystkie cenne właściwości zostają zachowane w procesie jej powstawania. Jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego.  Zawiera unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę. Jest też bogatym źródłem: fosforu, wapnia, magnezu, potasu oraz mikroelementów i witamin zwłaszcza z grupy B. Kasza produkowana jest na bieżąco raz w tygodniu, w miarę zapotrzebowania co zapewnia jej świeżość i wysoką wartość odżywczą, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w przypadku kaszy białej.


Dostępne opakowania: 1 kg
Treść niniejszego opracowania ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych, ani form terapii bez konsultacji lekarskiej. Wszelkie decyzje w wyżej wymienionych kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Autorzy niniejszej strony internetowej, ani osoby współpracujące, nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji na niej zawartych.
© 2021 Gospodarstwo Ekologiczne "Skarby Natury z Zabłocia". Wszelkie prawa zastrzeżone.                                 Projekt i wykonanie: Arkadiusz Pecio                 
Wróć do spisu treści