O nas
Ponad dwadzieścia lat temu przejęliśmy od rodziców tradycyjne gospodarstwo rolne, położone w Zabłociu, małej wiosce u podnóża Wyżyny Lubelskiej, niedaleko Nałęczowa. Dzisiaj dzięki ciężkiej pracy oraz ogromnemu zaangażowaniu nasze gospodarstwo jest certyfikowanym gospodarstwem ekologicznym. Uprawiamy w nim m.in. rośliny zbożowe, oleiste, strączkowe oraz zioła. Specjalizujemy się głównie w uprawie roślin starodawnych, do niedawna prawie zapomnianych, które dzięki swym niepowtarzalnym walorom stopniowo znów zyskują na popularności. Są to m.in. orkisz, samopsza, płaskurka, krzyca, lnianka zwana „rydzem” oraz lędźwian. Pozyskiwane nasiona staramy się sami przetwarzać, konfekcjonować i bezpośrednio sprzedawać w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Nasze produkty, do których należą m.in. mąki, kasze oraz oleje tłoczone na zimno są w 100% naturalne, co znaczy, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, stanowiąc pewne i cenne źródło niezwykle ważnych składników odżywczych.
To co szczególnie wyróżnia nasze produkty, to jest ich świeżość. Dzięki bardzo ograniczonej skali produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu jej regularności oraz dzięki maksymalnemu skróceniu łańcucha dostaw do podstawowego poziomu producent-klient, oferowane przez nas produkty są zawsze maksymalnie świeże, co ma istotny wpływ nie tylko dla zachowania pełnej wartości odżywczej, ale również dla niepowtarzalnych walorów smakowych. Nie bez znaczenia pozostają tu również stosowane przez nas metody produkcji.
Zarówno mąki jak i kasze wytwarzamy korzystając z tradycyjnych maszyn, w taki sposób, jak robili to nasi dziadkowie, co jeszcze bardziej nadaje im wyjątkowości i niepowtarzalności. Z tego też względu niektóre z naszych produktów, zostały zgłoszone i zarejestrowane na oficjalnej liście produktów tradycyjnych.
Produkcja oleju natomiast odbywa się na specjalnych prasach ślimakowych, całkowicie na zimno, bez wstępnego podgrzewania nasion. Po wytłoczeniu olej nie jest poddawany żadnemu oczyszczaniu ani nawet filtracji. Nasze oleje są całkowicie naturalne, nierafinowane, produkowane tradycyjną metodą, bez użycia środków chemicznych, przeciwutleniaczy, konserwantów oraz wysokiej temperatury, która mogłaby niekorzystnie wpłynąć na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Nasze produkty nieustannie zyskują i poszerzają grono swoich zwolenników. Świadczą o tym m.in. nie tylko rosnące zainteresowanie i dobre opinie, ale i prestiżowe nagrody i wyróżnienia, którymi dotychczas doceniano naszą pracę, pasję i zaangażowanie. W śród nich warto wymienić „Perłę” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” w ramach „Europejskiego Festiwalu Smaku” czy wyróżnienie w ramach konkursu „Orły Rolnictwa” tygodnika „Wprost”
Nasze gospodarstwo to nie tylko uprawa i przetwórstwo roślin, ale i inne aktywności. W naszej siedzibie w Zabłociu funkcjonuje „Izba Produktów lokalnych”, w której można nabyć nasze produkty lokalne, certyfikowane znakiem promocyjnym "Produkt lokalny Zielonego Pierścienia”.
Mamy tu również Miejsce Przyjazne Rowerzystom położone przy jednym ze szlaków "Krainy Rowerowej", w którym turysta może odpocząć pośród upraw roślin, których być może jeszcze nigdy nie widział.
Ponadto jesteśmy „Zagrodą Edukacyjną”, jednym z obiektów "Ekomuzeum Lubelszczyzny - Żywa Tradycja" i częścią sieci ścieżek edukacyjnych „Z lasu, pola i ogrodu”. Nasze zróżnicowane programy edukacyjne jak: warsztaty, pokazy, czy inne prezentacje, skierowane są do różnych grup wiekowych, od dzieci przedszkolnych, szkolnych, młodzież po osoby dorosłe i seniorów.
Bardzo zachęcamy wszystkich zainteresowanych do odwiedzenia nas w Zabłociu oraz do kontaktu zarówno telefonicznego jak i przez media społecznościowe.
Zapraszamy